vrijdag 21 februari 2014

SKREI.

 Skrei is de benaming voor kabeljauw uit het Noorse Lofoten. Skrei is een winterkabeljauw. Skrei is afkomstig van het woord SKREID, dit betekent in het Noors zwerver.
Skrei is meestal verkrijgbaar vanaf januari tot einde maart. Aan het einde van het seizoen trekt de skrei weer terug naar de Barentszee.
 Kenmerkend is het visvlees van de Skrei, deze is spierwit van kleur en stevig. Wordt ook verwerkt tot stokvis (in koude lucht gedroogde kabeljauw) en klipvis (nat gezouten en gedroogde kabeljauw ook wel Bacalao genoemd).
 Probeer d vis enkele uren of liefst een dag vooraf te kopen zo kun je hem "Springzouten" ttz ruim bestrooien aan beide kanten met keukenzout en onder folie in de frigo bewaren.
Hier heb ik 2 moten van +/-450 gr gekocht bij mijn favoriete viswinkel "Westhinder" in de Vismijnstraat in Zeebrugge.

Om de Skrei te pocheren ongezouten water aan de kook brengen, de moten er in als het water goed kookt, deksel er op nog eenmaal laten opkoken, vuur uit en 20 minuten (de tijd dat je je aardappeltjes kookt) onder deksel in het kookvocht laten.

Dit is dan het eindresultaat prachtige witte vaste vis opdienen met een gekookt aardappeltje, partje citroen en wat gesmolten boter.

SMAKELIJK EN KEEP IT SIMPLE.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten